Ψέριμος

Pserimos and Plati from KalymnosΓενικές Πληροφορίες:
Η Ψέριμος, λεγόμενη και Κάπαρη, βρίσκεται βόρεια της Κω και νοτιοανατολικά της Καλύμνου. Η επιφάνεια του νησιού είναι 14,8 τετραγωνικά χιλιόμετρα με μέγιστο υψόμετρο 268 μ. (879 πόδια). Το βόρειο άκρο της νήσου ονομάζεται "Άκρα Βασιλική", ενώ το νοτιότερο άκρο "Άκρα Ρούσσα". Μεταξύ των παραπάνω επί της ανατολικής πλευράς της νήσου σχηματίζεται κόλπωση, όπου ο όρμος Βασιλική.

Στη δυτική ακτή, περίπου 3,5 με 5,5 στάδια του μιλίου ΒΒΔ. του Άκρου Σφυρί βρίσκεται ο όρμος Ψερίμου στο μυχό του οποίου υφίσταται το ομώνυμο χωριό. Περίπου 2 μίλια βορειότερα του όρμου Ψερίμου είναι το βορειοδυτικό άκρο της νήσου που λέγεται Άκρα Κοράκι (ή Ακρωτήριο Κοράκι), από το οποίο σε απόσταση 6 στάδια νοτιοδυτικά βρίσκεται η βραχονησίδα Πλάτη ή Πλατύ. Διοικητικά η νήσος Ψέριμος ανήκει στον δήμο Καλύμνου.

Είναι το μεγαλύτερο από τα νησάκια που ανήκουν στην Κάλυμνο, απέχει από το λιμάνι της Πόθιας 6 μίλια.6616 119605615986 5686693 n

Το λιμάνι που διαθέτει το νησί υποδέχεται καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού τουριστικά ημερόπλοια, ιστιοπλοϊκά και άλλα σκάφη αναψυχής.

Ήρεμο τοπίο χωρίς αυτοκίνητα, αμμουδερή παραλία, εστιατόρια και ταβέρνες είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους επισκέπτες.

Οι λιγοστοί κάτοικοι του νησιού ασχολούνται με την γεωργία, αλιεία και τα τελευταία χρόνια με τον τουρισμό.

Στην Ψέριμο μπορείτε να επισκεφθείτε:
1. Το νησί της Ψερίμου περικλείουν τα νησάκια Πλάτη, Νεκροθήκη κ.α. Ευκαιρία είναι να επισκεφτεί κανείς και αυτά τα μικρότερα νησάκια.
2. Αξίζει να επισκεφτεί κανείς το σπήλαιο της Ψερίμου
3. Επίσης αξίζει να επισκεφτεί κανείς το ξωκλήσι της Παναγιάς στο λιμανάκι.


 

Ιστορία του οικισμού:7131 145980695986 3384444 n

Η νήσος περιλαμβανόταν στις «νήσους τε Καλύδνας» που μνημονεύονται στον ΄΄Νεών Κατάλογο΄΄ του Ομήρου μαζί με τις υπόλοιπες νησίδες στην περιφέρεια της Καλύμνου. Η νησίδα αναφέρεται από τον Πλίνιο (Naturalis Historia V 36,134) ως Pserema ανάμεσα στα νησιά του Κεραμεικού κόλπου. Η ονομασία Ψήριμος, διασώθηκε στη χαμένη σήμερα επιγραφή που είδε το 1888 ο W.R. Paton στην εκκλησία του χωριού του νησιού: « εν κάποις εν Ψηρίμω... ». Στην επιγραφή αναφέρονται μεταξύ άλλων άρχοντες της Κω (μονάρχοι, γερηφόρος, πρήγιστος και ιεροποιοί),γεγονός που δείχνει την εξάρτηση της νησίδος από την Κω στον 3ο αι.μ.Χ., όπου χρονολογείται η επιγραφή.

 

Συντεταγμένες:

Σύμφωνα με την υπηρεσία "Google Maps", οι συντεταγμές (γεωγραφικό μήκος και πλάτος) για την Ψέριμο είναι: 36° 55′ 59.88″ N 27° 7′ 59.88″ E

pserimos sat

Πληροφορίες για τον ελλιμενισμό στην Ψέριμο:

7131 145980770986 3964596 nΟ δίαυλος μεταξύ Ψερίμου και Κω ονομάζεται δίαυλος Ψερίμου, ή δίαυλος Κάπαρη, και έχει εύρος περίπου 1,7 μίλια. Ο δίαυλος χρήζει ιδιαίτερης προσοχής λόγω των υφισταμένων σκοπέλων που φέρουν το όνομα Ερινύες σε απόσταση ένα μίλι δυτικά από την άκρα Ρούσα της Ψερίμου, καθώς επίσης και στο μέσον του διαύλου όπου υφίσταται κίνδυνος από αβαθή περίπου 2,5 μ. σε απόσταση 0,6 μιλίου από ακτή.

Λεπτομερείς ναυτιλιακές πληροφορίες για την νήσο Ψέριμο παρέχει ο Ελληνικός Πλοηγός 4ος τόμος και ιδιαίτερα ο χάρτης ελληνικής έκδοσης: ΧΕΕ-4511 που καλύπτει και τις νήσους Κάλυμνο και Λέρο.